Pavlov Girls -88

Pavlov Girls -88 Vilja Joensuu & Hanna Räty, 1.7. – 23.7.2023 @ Oksasenkatu 11, Helsinki

Suostumus ei riitä niin kauan kun elämme kulttuurissa joka kasvattaa tytöt näkemään itsensä miesten silmin.
2000 – 2020, kirjonta, ompelu, sekatekniikka

Pavlov Girls -88 esitettiin näyttelymuodossa Helsingissä Oksasenkatu 11 -galleriassa heinäkuussa 2023. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin sen nimeä kantava pienlehti. Pienlehti perustui näyttelyssä esillä olleeseen kirjaan, joka kokosi meidän yhdessä ja erikseen kirjoittamia tekstejä kolmen vuosikymmenen ajalta. Kommentoivan katseen teksteihin antoi Mirjami Mykkänen. Näyttelyssä oli esillä esinekoosteita, veistoksia sekä tekstiiliteoksia.

Pavlov Girls -88. 2023, kollaasi: tulostetut tekstit kirjassa, kiiltokuvat, lehtileikkeet, akryylimaali, liima

Kirjan esipuhe:

Tämä kirja ja koko näyttely syntyi tarpeesta käsitellä menneisyyttä. Vuoden 2021 punkstoo nosti esiin sellaisia mörköjä, ettei niitä enää päässyt pakoon. Oman alakulttuurissa eletyn nuoruuden uudelleenarviointi, sen katsominen aikuisen silmin, ei kuitenkaan riittänyt. Menneisyyteen katsominen näyttää jotain myös tästä päivästä, ja alakulttuuriin katsominen näyttää jotain sen ympäriltä. On vaikea olla kriittinen jotain sellaista kohtaan, joka on itselle rakasta, jonka varaan oma elämä on rakentunut ja jota ilman ei halua eikä osaa elää. Samalla se on välttämätöntä. Olemme tehneet tätä työtä yhdessä, toisiamme katsoen, peilaten ja tunnistaen. Katseen kohteesta on tullut katsoja. Erityinen kiitos kolmannesta katseesta Mirjami Mykkäselle. Kirjassa näkyvä punakynä on hänen jälkeään.

Tyttöyden ja koiruuden rinnastaminen tuntui aluksi hankalalta. En haluaisi mitään pahaa koirille. En haluaisi pelkistää eläintä ihmisten ongelmien symboliksi. Tytön ja koiran verrannollisuus on kuitenkin liian toimiva: molempien yhteiskunnallinen asema on rakenteellisesti alisteinen ja molempien sosiaalinen funktio on miellyttää. Söpö koira on hellitty lemmikki, joka pomppii ja kierii käskystä. Samalla se on kontrollin kohde, potentiaalisesti vaarallinen. Tyttöyden sijoittaminen koiraan on keino etäännyttää kipeitä kokemuksia ja samalla yleistää yksityinen yleiseen, johonkin jonka voimme helpommin tunnistaa.

Kyse on siitä, että kyse ei ole minusta. Kyse ei myöskään meistä tämän näyttelyn tekijöistä, ei yhdestä alakulttuurista eikä tietystä ajasta tai paikasta. Kaikkein vähiten on kyse yksittäistapauksista. Kyse on siitä, millaisessa maailmassa elämme, minkälaisessa kulttuurissa elämme, siitä mikä meitä ympäröi ja mitä keinoja meillä on taistella vastaan. Jos haluamme ylläpitää edes illuusiota siitä että jaamme saman todellisuuden, meidän on kyettävä kuuntelemaan. Luopumaan ja ottamaan vastaan, jakamaan. Koska se mikä tapahtuu minulle, tapahtuu myös sinulle.

Not Like Other Girls. 2023, sekatekniikka, esinekollaasi, kirjonta. Lainaus: S.O.A.P. – Not like other girls 1998
Pienlehti Pavlov Girls -88
Teen mitä haluan. 2023, sekatekniikka, löytö- ja kierrätysmateriaalit
Kerjätä ja kieltää. 2010 & 2023, kirjonta
Ei tunnu missään. 2022 – 2023, sekatekniikka: pahvi, muistikirjat vuosilta 2003-2023, paperimassa, 
löytö- ja lahjoitusmateriaalit

A WordPress.com Website.